Bröllopsguide

... eller lite tips från mig till er på vägen. Dels om hur vi får så bra bilder som möjligt. Men även om hur ni får ut det mesta av er bröllopsdag och verkligen kan njuta och ta in varje del av den.

Ljuset!

Vackert ljus ger vackra bilder! Jag är såklart med och dokumenterar er dag precis som den är. Men om jag har tillgång till vackert ljus kommer jag kunna leverera magiska bilder som verkligen fångar känslan av er dag. Därför kommer detta vara återkommande i punkterna nedanför.

Viktigast av allt!

Innan bröllopsdagen är det mycket som skall planeras, fixas, organiseras. Det är ofta ganska stressigt och det är helt ok, det får vara lite stressigt. Ta gärna hjälp ifrån de som erbjuder. Fixa och förbered så mycket ni orkar, vill och kan. Men när ni vaknar på bröllopsdagen då är det dags att lägga allt det där bakom sig. Släpp alla små detaljer, oroa er inte för bordsplacering, dukning, blommor i kyrkan eller små saker som kan gå fel. Det ni har hunnit med, det har ni hunnit med och det som är kvar, det får någon annan ta hand om. Nu skall ni njuta och ha en fantastiskt dag. Det här är eran dag och alla som kommer är där för eran skull. För att fira att det här är dagen då ni två blir ett, en egen liten familj. Att ni skall få dela och bygga eran framtid tillsammans.

 

 

Förberedelser

Det finns så otroligt många vackra ögonblick att fånga när ni gör er i ordning. Den här delen av dagen är så laddad med pirr i magen och förväntan.

Här kommer lite saker som kan vara värt att tänka på för att göra den här delen av dagen så rolig som möjligt och för att bilderna därifrån verkligen skall fånga känslan.

– Var gärna i ett rum där det finns mycket naturligt ljus. Ett stort fönster är perfekt, sitt gärna i närheten av det när sminket läggs och håret fixas. – Det som finns i rummet kommer med på bilden. Jag tycker att det är underbart att visa hur dagen är och tycker inte nödvändigtvis att det måste vara perfekt städat. Men fundera på hur du vill ha det.  Det betyder ju inte att det behöver vara städat i rummet bredvid, tryck in skräpet i ett hörn någonstans.

– Det här kan vara ett bra tillfälle att få i sig lite mat. Lyxa till det med något riktigt gott att äta och dricka, gör det hela lite festligt. Det är alltid kul att dela det här ögonblicket med nära vänner och/eller familj runt omkring sig. – Gör ni förberedelserna på olika håll tar jag mig gärna till er båda två, så vi får minnen från allt. Då är det bra om det inte är alltför långt mellan platserna som ni gör er i ordning på.

Porträtt

Porträtten skall vara en härlig upplevelse, något att minnas med ett leende på läpparna. Inte något jobbigt och stelt som ni minns med en klump i magen. Ni kommer få slappna av och ha en skön tid tillsammans.

Avsett tillräckligt med tid till porträttfotograferingen, det skall vara avslappnat och kul. Ni vill inte behöva stressa och titta på klockan hela tiden. Det kommer reflekteras i bilderna. Se det här som en härlig tid, då ni två får ta en time out. Där ni bara kan ägna er åt varandra. Visst kan det kännas jobbigt att stå framför en kameran. Men om jag har varit med er under hela dagen, så kommer ni ha vant er vid både mig och kameran för längesedan. Om jag bara är med under porträtten kommer det inte ta lång tid innan ni tröttnar på mig och kameran, slappnar av och ägnar er åt varandra istället.    

Jag kommer inte be er göra några speciella poser, dra in magen eller upp med hakan och le. Utan jag kanske ber er stå någonstans, titta åt ett speciellt håll eller ge varandra en kram, en kyss.. ja det kommer bli en hel del pussar. Det sämsta ljuset för porträttfotografering är mitt på dagen när solen står högt på himlen. Tyvärr är detta ofta den tiden som passar bäst för er att ta bilderna. Då är det bra om det finns lite skugga på den eller de platser som vi valt till fotograferingen.  

Vigsel eller Ceremoni

Så var det dags att avlägga löftena.
Under den här tiden försöker jag vara så diskret som möjligt, men ändå fånga alla känslorna, både hos er och gästerna.

Utomhusvigslar är helt underbara, men även här är det bra att planera så att ni inte står i direkt solljus. Dels så man slipper skarpa skuggor, men det kan även bli väldigt varmt att stå i gassande sol och även om jag gärna ser tårar rulla, så vill jag att de skall vara av glädje och inte solen som sticker i ögonen. Viger ni er i kyrkan är det bra att höra med prästen i förväg om hen har några restriktioner vad gäller fotografer i kyrkan eller hur fotografen får lov att röra sig i kyrkan.

De flesta präster är helt ok med fotografer, men de finns dem som har haft dåliga erfarenheter och har hårda restriktioner på vart man får lov att stå och hur man får röra sig. Det kan också vara bra att fundera över hur mycket ni vill att gästerna fotograferar under vigseln. Det kan vara bra att välja en speciell tidpunkt då gästerna får fotografera er. Jag fotograferar ju även dem under vigseln och det är så tråkigt när man bara ser en platta istället för tåren på brudens fars kind.

Let the party begin!

Plötsligt sitter ni där vid bordet som äkta makar och alla spänningar har släppt. Tal kommer hållas, tårar kommer rulla och ni ser fram emot en helt underbar kväll.

Det blir ju ofta lite mörkt under middagen, så för att jag skall kunna fånga detta så bra som möjligt uppskattar jag mycket belysning så som ljusslingor, levande ljus, ja mysig belysning helt enkelt undvik gärna lysrör och färgat ljus. Jag försöker så långt som möjlig klara mig utan blixt, dels för att den stör, men även för att jag föredrar bilder utan. Jag tycker ofta blixten tar bort en del av stämningen i bilden.

Strax innan solen går ner har man det absolut vackraste ljuset och kan ta helt magiska porträtt. Det handlar inte om att fånga solnedgången utan hur ljuset faller på er.  Detta är ofta någon gång under middagen, men gästerna brukar uppskatta en liten paus från tal och mat innan tårtan serveras. Det blir också en underbar liten stund för er att smita i väg, andas och ta in allt som hänt och sagts under dagen. Plus att ni får helt magiska bilder att bevara för framtida generationer.

Lite annat smått och gott

  • Slappna av! Ignorera små olyckor eller saker som inte går precis som planerat
  • Ta små pauser under dagen. Det är en helt underbar dag, men den går så fruktansvärt fort. Stanna upp emellanåt och ta in allt som händer runt omkring er. Skapa små minnesbilder som ni kan bevara för alltid.
  • Glöm inte att fylla på med vätska och energi. Ta med lite snacks, frukt och dricka. Tänk på att det helst skall vara något som inte riskerar att ge fläckar på kläderna. 
  • Ta med ett par oömma skor till porträttfotograferingen, speciellt om det har regnat. Det kan även vara skönt att ha ett par extra skor till kvällen för att spara fötterna lite. 
  • Om ni åker limousin eller annan bil med tonade rutor tänk på att veva ner dem så att vi kan se er.
  • Be värdpar uppmana gästerna att sätta sig i de främre bänkraderna i kyrkan, så att den inte ser tomt ut. Speciellt om det är en större kyrka.
  • Gruppbilder är väldigt roliga att ha som minnen efter bröllopet, men något man helst vill klara av ganska snabbt på bröllopsdagen. Tänk igenom vilka grupper ni vill fotografera och gör en lista. Vi börjar med den största gruppen, så att de som inte behöver vara kvar kan göra något annat. Det är bra om jag får hjälp av någon som känner alla och samla ihop dem som skall vara med.
  • Om det ser ut att bli regn kan det vara bra att fundera på vad ni har för paraply hemma. Ni kanske inte vill ha det där, reklamparaplyet med jätte stor företags logga i alla bilderna. Jag kommer att ha med mig ett genomskinligt paraply som ni kan låna. Men om ni vill ha något annat kan det vara värt att införskaffa. 
  • Ser det ut att bli väldigt dåligt väder kan det även vara bra att ha en plan B för porträttfotograferingen
  • Viktigast av allt Njut och Ha Kul